Какви са ползите от здравословното хранене?

372 0
burger

Здравословното хранене означава заместване на храни, които съдържат транс-мазнини, добавена сол и захар, с по-хранителни варианти.

Спазването на здравословна диета има много ползи за здравето, включително изграждане на здрави кости, защита на сърцето, предотвратяване на болести и повишаване на настроението.

  1. Намалява се риска от рак

Консумацията на храни, които съдържат антиоксиданти, може да намали риска от развитие на рак, като предпазват клетките от увреждане.

Наличието на свободни радикали в организма увеличава риска от рак, но антиоксидантите помагат те да бъдат премахнати, за да се намали вероятността от това заболяване.

Много фитохимикали, открити в плодовете, зеленчуците, ядките и бобовите растения, действат като антиоксиданти, включително бета-каротин, ликопен и витамини А, С и Е.

Храните с високо съдържание на антиоксиданти включват:

  • плодове като боровинки и малини
  • тъмнолистни зеленчуци
  • тиква и моркови
  • ядки и семена

Наднорменото тегло може да увеличи риска от развитие на рак на човека и да доведе до по-лоши резултати. Поддържането на умерено тегло може да намали тези рискове.

Уникално добрите бургери Варна, консумирани с мярка, няма да навредят на здравето ви със сигурност.

  1. 2. По-добро настроение

Някои доказателства предполагат тясна връзка между менюто и настроението.

През 2016 г. изследователите установяват, че диетите с висок гликемичен товар могат да предизвикат засилени симптоми на депресия и умора.

Диетата с високо гликемично натоварване включва много рафинирани въглехидрати, като тези, които се намират в безалкохолни напитки, сладкишите, белия хляб и бисквити. Зеленчуците, пълнозърнести плодове и пълнозърнести храни имат по-нисък гликемичен товар.

Ако човек подозира, че има симптоми на депресия, разговорът с лекар или специалист по психично здраве може да помогне.

 

  1. 3. Подобрено здраве на червата

Дебелото черво е пълно с естествено срещащи се бактерии, които играят важна роля в метаболизма и храносмилането.

Някои щамове бактерии произвеждат витамини К и В, които са от полза за дебелото черво. Тези щамове помагат в борбата с вредните бактерии и вируси.

Меню с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на захар и мазнини променя чревния микробиом, увеличавайки възпалението в областта.

About The Author

No Comments on "Какви са ползите от здравословното хранене?"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *