Здравословното хранене означава заместване на храни, които съдържат транс-мазнини, добавена сол и захар, с по-хранителни варианти.
Спазването на здравословна диета има много ползи за здравето, включително изграждане на здрави кости, защита на сърцето, предотвратяване на болести и повишаване на настроението.
- Намалява се риска от рак
Консумацията на храни, които съдържат антиоксиданти, може да намали риска от развитие на рак, като предпазват клетките от увреждане.
Наличието на свободни радикали в организма увеличава риска от рак, но антиоксидантите помагат те да бъдат премахнати, за да се намали вероятността от това заболяване.
Много фитохимикали, открити в плодовете, зеленчуците, ядките и бобовите растения, действат като антиоксиданти, включително бета-каротин, ликопен и витамини А, С и Е.
Храните с високо съдържание на антиоксиданти включват:
- плодове като боровинки и малини
- тъмнолистни зеленчуци
- тиква и моркови
- ядки и семена
Наднорменото тегло може да увеличи риска от развитие на рак на човека и да доведе до по-лоши резултати. Поддържането на умерено тегло може да намали тези рискове.
Уникално добрите бургери Варна, консумирани с мярка, няма да навредят на здравето ви със сигурност.
- 2. По-добро настроение
Някои доказателства предполагат тясна връзка между менюто и настроението.
През 2016 г. изследователите установяват, че диетите с висок гликемичен товар могат да предизвикат засилени симптоми на депресия и умора.
Диетата с високо гликемично натоварване включва много рафинирани въглехидрати, като тези, които се намират в безалкохолни напитки, сладкишите, белия хляб и бисквити. Зеленчуците, пълнозърнести плодове и пълнозърнести храни имат по-нисък гликемичен товар.
Ако човек подозира, че има симптоми на депресия, разговорът с лекар или специалист по психично здраве може да помогне.
- 3. Подобрено здраве на червата
Дебелото черво е пълно с естествено срещащи се бактерии, които играят важна роля в метаболизма и храносмилането.
Някои щамове бактерии произвеждат витамини К и В, които са от полза за дебелото черво. Тези щамове помагат в борбата с вредните бактерии и вируси.
Меню с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на захар и мазнини променя чревния микробиом, увеличавайки възпалението в областта.
No Comments on "Какви са ползите от здравословното хранене?"