Топ 3 места за еднодневна екскурзия в България

424 0
Екскурзия в България

България има не едно и две красиви места, които заслужават да се посетят. Родината ни е богата както на история, така и на природа, което я прави притегателна не само за българите, но и за чужденците.

Възможностите за екскурзии в България са многобройни. Пътуванията за ден или за уикенд са сред любимите на повечето от нас. Те ни позволяват да се откъснем за малко от града, в който живеем и да посещаваме непознати местности през почивните дни. Дестинации, до които се стига лесно, са в пъти по-посещавани.

Разбира се, България през пролетта и лятото е най-красива. Именно тогава екскурзиите из родината са нещо обичайно. През зимата повечето пътувания са свързани със зимните спортове и наплива от хора като цяло е концентриран в ски курортите.

В тази статия ще разгледаме 3 от най-подходящите места за еднодневна екскурзия в България.

1. Белоградчишките скали и пещера Магура

Чудесна идея за екскурзия в България.

Белоградчишките скали са природен феномен, който се намира в северозападната част на страната. Те са впечатляващи с това, че формите им приличат на хора и животни. Още на пръв поглед се открояват глава на слон и на змия, а също и лице на мъж. Сред най-известните са Дервишът, Мадоната, Гъбите, Близнаците и т.н.

Туристическият обект е устроен така, че от най-високата му част се разкриват красиви гледки към цялата околност. Мястото е прекрасно за панорамни снимки. Най-добре е да се отиде май месец, за да може вече всичко да се е раззеленило и да няма мъгли, които все още са явление през април.

На около 20 км. от Белоградчишките скали се намира пещерата Магурата. Мнозина я определят като най-забележителната в България. Тя е една от най-старите. Интересна е за туристите със скалните си рисунки, които датират отпреди милиони години. Ако има една единствена пещера, която задължително трябва да видите в България, това е Магура.

За любителите на виното има специално място, от което може да се купят различни вина, отлежали в пещерата, непосредствено след нейния изход.

2. Седемте рилски езера

Няма красота, която да се сравни с тази на езерата, които Рила планина крие в полите си. Техните причудливи имена са лесни за запомняне – Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнакът, Трилистника, Рибното и Долното езеро.

Това е прекрасна дестинация за еднодневна екскурзия в България. Маршрутът не е тежък и ежегодно се изминава от хиляди хора, които не са планинари, а просто любители. Най-лесно се стига до „Бъбрекът“. Наречено е така, заради формата си. Пътят по-нагоре е стръмен и каменист на места. Въпреки това не е опасен и с повече почивки е напълно възможно да се достигне дори до най-високото езеро – „Сълзата“ в рамките на ден. В ясно време от върха се разкрива незабравима гледка към всичките останали шест езера.

Седемте рилски езера са най-посещавани през лятото и есента. Все пак е добре да знаете, че дори и тогава е възможно да има мъгла и видимостта отгоре да не е на отлично ниво.

3. Крушунските водопади и Деветашката пещера

Отново чудесно предложение за еднодневна екскурзия в България. Тези два туристически обекта са поредното доказателство за красотата на родината ни. Водопадите са прекрасни през лятото – юни, юли и август. През пролетта не са особено удачен избор за еднодневна екскурзия в България, заради самата местност. Може да бъде доста кално и хлъзгаво както около Крушунските водопади, така и по самата екопътека, която води до тях.

Деветашката пещера се намира наблизо и определено впечатлява с размерите си. Известна е с големия брой прилепи, които я обитават. Според някои е била склад за боеприпаси по време на Втората Световна Война.

Наблизо преминава река Осъм, а град Ловеч може да се окаже добра идея за приятна разходка в края на деня.

Без съмнение еднодневните екскурзии в България са лесни за организиране. Изборът е богат. Със сигурност ще намерим дестинация, която искаме да видим. Можем да се отправим на пътуване както сами или с половинката си, така и с цялото семейство.

About The Author

No Comments on "Топ 3 места за еднодневна екскурзия в България"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *