Какво не знаеш за възглавницата си ?

306 0
sofialand.bg - Magniflex - възглавници

 

Възглавницата е едно от изобретенията на човечеството, което ни помага да спим добре всяка нощ. Но също така са и едно от най-пренебрегваните изобретения. За да поправим това недоразумение сме ви подготвили няколко малко известни факта за вашата възглавница.

  1. Първите възглавници

Вероятно ще ви учуди, но първите възглавници далеч не са били меки и удобни, каквито ги познаваме днес. Те са били твърди като камък. Всъщност буквално са били изработвани от камък. Учените смятат, възглавниците са се появили някъде около 7000 години преди новата ера в древна Месопотамия. Те съвсем не били предназначени да поддържат главата в удобна позиция или да предотвратят схващане на врата. Използва ли са ги, за да повдигат главата, така че древните хора да  предпазят ушите си от буболечки. Все пак  и спрейовете против насекоми тогава още не са съществували!

  1. Кога възглавниците превзеха света?

Възглавниците, каквито ги познаваме днес не били широко разпространени. Предимно ги притежавали кралските особи и по-заможните граждани. По-бедното население използвало на тяхно място бали със слама. Едва преди около 200 г. Възглавниците стават масово разпространени. Това се случва благодарение на големия научен и технически напредък, останал известен в историята като Индустриалната революция.

  1. Възглавници рекордьори

През април 2014 г. китайската компания SINOMAX GROUP поставя рекорд на Гинес за най-голямата възглавница на света. Тя има дължина 18.59 метра и е широка 26.64 метра. Наистина внушителни размери! Само се чудим кой ще спи на нея?!

Докато все още сме на вълна рекорди, ето още един. Най-големият бой с възглавници се е провел през май 2018 г. в  Минеаполис. В него са се включили 7681 души и също толкова възглавници. Звучи забавно! Вие бихте участвали в такова събитие?

 

  1. Възглавниците имат срок на годност

Възглавниците не идват с етикет „годно до“, но въпреки това те трябва да се сменят през определен период от време. В зависимост от материала от който са изработени този срок е между 2 и 10 години. Все пак ви препоръчваме да не чакате прекалено дълго. От всекидневната им употреба в тях се натрупва прах, пот, мъртва кожа и други неприятни неща.

 

  1. Възглавниците борят самотата

На всички ни се е случвало да спим разделени от любимия човек. Липсата му може да ни кара да заспиваме по-трудно. Едно ново изобретение в света на възглавниците обаче има силата да пребори самотата. Нарича се „boyfriend pillow“[1]  и буквално представлява възглавница, която ви прегръща. Тя възвръща комфорта на съня и ни кара да се чувстваме по-малко самотни.

 

  1. Как да си изберем възглавницата

Оказва се, че позата, в която спим е определящ за това каква възглавница да изберем. Ако сте от хората, които спят обърнати на една страна, най-подходящо за вас е да изберете по твърда възглавница. Ако спите по корем пропуснете високите и твърди възглавници, защото ще поставят главата прекалено високо и няма да ви бъде удобно. Вместо това си вземете по-мека възглавница и си спестете болките в гърба. А вие съобразили ли сте се с това правило?

 

Когато си лягате довечера, помислете си колко важна е възглавницата. Все пак можеше да спите на камък!

 

[1]     Превод от английски – “гадже възглавница”

About The Author

No Comments on "Какво не знаеш за възглавницата си ?"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *