Трислоен паркет – стабилен и дълготраен

860 0

Идеята за създаване на трислоен паркет, очевидно, е била във въздуха за дълго време. Процесът на полагане на традиционната конструкция изглежда твърде бавен и труден. Темпото и мащабът на строителството на двадесети век вече не можеха да понасят такава загуба на средства и човешки труд. Очевидно е, че веднага след края на Втората световна война няколко европейски производители на това изделие практикуват почти едновременно тази идея. И още в началото на XXI век, лъвският дял от световното производство на паркети принадлежеше на трислойната структура.

Едно от основните качества на този вид подово покритие е неговата здравина. Обединените елементи са така плътно прилепнали един към друг, че получавате впечатление за еднаквост на цялата маса на пода. Но това става причина за унищожаването на нейното твърдо покритие. Под влиянието на влага той неизбежно се разширява, раздробява и разхлабва. Отначало скърцат и просто изпадат от тънките редове. Има, разбира се, примери, когато някои съществуват повече от един век. Но в края на краищата, при масовото строителство те не използват изделия,например от блатен дъб, който е лежал във водата от десетилетия.

Така, че сега можете напълно да оцените ползите от трислоен паркет. Неговата тайна се крие в перпендикулярното разположение на дървесните влакна от един слой спрямо влакната на съседните. В този случай слоевете взаимно ще ограничат процеса на промяна на техните линейни размери. Това гарантира дълготрайност и стабилност. Горният слой се нарича работен, има дебелина в диапазона 3.6-6 mm. Той трябва да бъде устойчив на износване, с красива текстура и за това е направен от ценни твърди дървета: ясен, дъб, бук, клен, череша, орех, бреза. Списъкът се допълва и от по-екзотични за нас видове.

Трябва да се има предвид, че дървеният материал е смесен. Всяка компания разработва своя собствена класификация на качеството на плочката за подова настилка, но някои от тях използват стандарти, които се прилагат при оценката на обикновени паркетни покрития. Разнообразието от дървесни видове е напълно оправдано, защото всеки клиент предпочита определен вид трислоен паркет, за да оформи собствения си интериор.

Средният слой осигурява здравината на трислойния паркет. Използват се твърди сортове смърч или борова сдървесина. Състои се от летви, разположени перпендикулярно на другите слоеве. Функцията на долния слой е да стабилизира линейните параметри. Обикновено се прави от евтин материал, като например смърч или брезов шперплат.

About The Author

No Comments on "Трислоен паркет – стабилен и дълготраен"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *