Накратко за изгребните ями

476 0
изгребни септични ями

В тази статия ще поговорим и обясним накратко, какво представляват изгребните ями и какво е предназначението им?

Обща информация

Изгребните ями служат за отвеждане и съхранение на отпадни води там, където поради една или друга причина няма възможност за осъществяване на монтаж на пречиствателната станция. Така дори около вашия дом да няма изградена обща канализация и друга инфраструктура, то няма да се притеснявате за екологични проблеми и замърсяване на околната среда с отпадни води и фекалии.
Нещо, което е характерно за този вид септични ями е, че те нямат изход, но имат няколко входа, което ще рече, че се извършва принудително изпразване на ямата, когато това е необходимо заради, както вече споменахме, липсата на изход. Това става, разбира се, с помощта на подходяща машина, специализирана фекална машина за тази цел.

Материали и изработка

Материалите, от които се изграждат т. нар. изгребни септични ями са висококачествени. Водоплътните изгребни ями се изграждат от пластмаса, която е висококачествена, а дебелината й зависи от размера, обема, както и от дълбочината на заравяне. Не на последно място, разбира се, е от значение и финансовите възможности на клиента.

Форма и вид

В зависимост от вида и пространството за монтаж те се делят на хоризонтален тип изгребни септични ями и такива от вертикален тип. Повече информация вижте в сайта на Ecoteam-bg.com тук: http://ecoteam-bg.com/bg/product/izgrebni-septichni-yami
По отношение на формата на изгребната яма трябва да се отбележи, че най-масовите, които се изграждат са цилиндричните. Естествено всеки клиент има предпочитания, съответно може да поръча изграждане на изгребна септична яма, имаща квадратна или правоъгълна форма.
Преди обаче самото изграждане се вземат предвид фактори като особености на терена на клиента и съответно се определя какво точно трябва да се направи и дали това, което той желае може да се осъществи.
По принцип по-лесно и по-достъпно би било изграждането на изгребна яма със стандартна форма, за каквато се приема цилиндричната, все пак е най-масовата.
Тя има множество предимства като най-важното е по отношение на издръжливостта и здравината на самата яма. Цилиндричните изгребни ями са по-надеждни и сигурни, издържат повече и затова са по-предпочитаният вариант.

Лоши практики

Това, което се наблюдава или по-скоро това, което съществува като обща практика е изпразването на ямата по незаконен начин, което всъщност се извършва чрез монтиране на изходни тръби и помпи, които иначе не би трябвало да се изграждат, с цел изпразване на изгребните ями.

About The Author

No Comments on "Накратко за изгребните ями"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *