Полезните свойства на трапезната вода

1033 0

Полезните свойства на водата са известни на човека от древни времена. Около минералните извори се изграждат лечебници, а по-късно се оформят курортни центрове. Минералната вода възстановява всички клетки на човешкия организъм и продължава живота на човека. Лечебните свойства на минералната вода се определят от състава – съдържание на калций, натрий, хлор, сяра, магнезий. Освен това в състава на минералната вода в малки количества се съдържат много елементи от таблицата на Менделеев.

Трапезната вода е полезна със своята чистота. Добита от подземните източници, тя внимателно се филтрира. Предлага се и трапезна вода с обогатен състав, наситена със сребро, селен, кислород, йод и флуор. Тази вода притежава антибактериални и тонизиращи свойства. Употребата на такава вода е противопоказна за хора, имащи алергия към някой от посочените елементи.

Трапезната вода е два вида – природна и изкуствена. Природната има в своя състав калций, магнезий, натрий, хлор не повече от 1г на 1л. Изкуствената питейна вода се получава от пречистването на водата от водопровода и в процеса на обработка се насища допълнително с минерали.

Минералната лечебна питейна вода се характеризира със съдържание до 10 г соли на 1 л. и нормализира обмена на веществата. Злоупотребата с такава вода може да причини натрупване на соли в организма и да окаже негативно въздействие на различни органи.

Бутилираната трапезна вода е безопасна за употреба. Тя трябва да отговаря на изискванията на стандартите за безопасност и да е посочено за какво е полезна. Качествената вода трябва да съдържа в своя състав определено количество макро- и микроелементи. За това производителите, претендиращи че предлагат качествена вода за трапезата, са длъжни да използват високо технологично оборудване за производството на вода с нужните качества.

При избор на бутилирана вода обърнете внимание на етикета. На него трябва да е отразен производителя и неговия адрес. Етикетът трябва да съдържа информация за това каква е водата – минерална, изворна или пречистена питейна. Ако водата е минерална, то на етикета трябва задължително да е отразено какъв точно вид е – трапезна, лечебно-трапезна или лечебна. Да бъде посочен и минералния състав, концентрацията на основните соли и йони.

Не забравяйте да проверите срока на годност на трапезната вода, защото това е много важно за пластмасовите бутилки.

About The Author

No Comments on "Полезните свойства на трапезната вода"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *