Далекогледство

1253 0
images

Далекогледството има своето медицинско име – xипepмeтpoпия. Хората, страдащи от далекогледство се оплакват от размазано виждане на предметите, които се намират на близко разстояние, а по-отдалечените се виждат много по-добре.

Далекогледството се дължи, обикновено, на наследствени причини. То може да получи проявление на всяка една възраст. Все пак, около 40 годишна възраст има най-забележими проявления.

Много рядко се случва причина за далекогледството да е диабетът, тумор в близост до очите или синдром на малката очна ябълка.

Основният симптом на далекогледството е проблемното виждане на премети, намиращи се в непосредствена близост. При далекогледството  често се наблюдава и проявлението на кривогледството и мързеливото око, възможно е и да бъде нарушено и триизмерното зрение.

Традиционният начин за лечение на далекогледството е с очила. Очилата коригират далекогледството по най-безопасния и евтин начин. Разбира, могат да се използват и лещи, но те не са особено подходящи, когато става дума за деца. Вашият офталмолог ще ви предпише най-подходящия начин за корекция на зрението.

Далекогледството може да бъде напълно излекувано чрез лазерна оперативна намеса. За съжаление, тази операция не влиза в леченията, плащани от здравната каса. Операцията е скъпа, но премахва далекогледството за постоянно.

Статистиките след операцията са категорични, че при голяма част от пациентите настъпва пълно и трайно подобрение на зрението. При много малка част, обаче, настъпва значително, но не пълно подобрение. След операцията при тях се налага да използват пак очила или лещи за корекция.

Има случаи, при които се получават усложнения след операцията. Броят на подобни случаи е изключително малък, но все пак съществува. Те започват да виждат размазано, а при други очите не могат да свикнат да виждат в тъмното.

Офталмолозите препоръчват преди да се подложите на подобна операция да направите необходимите изследвания и да потърсите повече мнения на специалисти.

Всяко отклонение от нормалното виждане трябва да бъде консултирано веднага със специалист. Така ще си гарантирате бързо и успешно лечение.

About The Author

No Comments on "Далекогледство"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *