Възможни усложнения и отзиви за амниоцентеза

939 0

При наличие на опасност от някои наследствени заболявания на плода се прави амниоцентеза. Това е биологично изследване на околоплодните води. Чрез тези изследвания се установява кислородния глад и определени проблеми на бебешкото развитие. Околоплодните води се вземат чрез пункция на предната коремна стена. Заедно с течността по време на амниоцентеза се вземат и олющени от плода клетки, по които специалистите съдят за наличие или отсъствие на генни мутации.

Преди провеждане на изследването, бременната се преглежда чрез ултразвук, за да се установи точното разположение на плода, както и количеството околоплодни води, сърдечната дейност. След уточняване на всички особености на закрепване на плацентата в матката и разположението на плода се преминава към непосредствената процедура. Обикновено се прави без обезболяващи, но при нисък праг на чувствителност към болката се допуска вкарване на успокоително в кожата на корема. Продължителността на процедурата е не повече от 2 – 3 минути.

Според много жени манипулацията не е болезнена и е много кратка. Може да се появят някои малки смущения, но много бързо изчезват.

Най-често последствия от амниоцентеза са при тези жени, бременността на които протича с някои усложнения в момента или имат различни хронични заболявания. При здрави бременни усложнения практически никога не възникват. Сред възможните последствия от амниоцентезата следва да се отбележат: ранно изтичане на околоплодните води (често се среща при извършване на вагинална пункция), нараняване съдовете на пъпната връв или на самия плод, нарушаване целостта на пикочния мехур, опасност от аборт или от преждевременно раждане.

Следва да се напомни, че тази манипулация се прави под контрола на ултразвуково наблюдение, което рязко намалява вероятността за получаване на травми както на майката, така и на детето, а така също създаване на състояния, които да застрашават нормалното протичане на бременността.

Амниоцентезата позволява да се определи пола на детето, тъй като материала за изследване е от гени и хромозоми. Както е известно полът на човека зависи от съчетанието на двата вида хромозоми – Х и Y. При наличие само на Х хромозоми се ражда момиче, присъствието на Х и Y хромозоми определят мъжкия пол на детето. Определянето на пола по време на изследването е много важно в този случай, когато има съмнения за наследствени заболявания, които се предават изключително по мъжка линия.

About The Author

No Comments on "Възможни усложнения и отзиви за амниоцентеза"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *