От какво се правят килимите

449 0

Основните материали, използвани при производството на килими са: вълна, коприна и памук. В някои се използва и козя, и камилска вълна.

В повечето килими ръчна изработка се използва вълна от овце. Тя се отличава с мекота, трайност, сравнително по-ниска цена в сравнение с коприната, освен това с нея се работи лесно. Този набор от качества прави вълната универсален материал.

Добавянето на козя или камилска вълна може да предаде допълнителен блясък, но не трябва да се завишава употребата им, защото те се боядисват трудно.

Като правило, с най-високо качество на вълната се отличават овцете, отглеждани на високите планински пасища.

Коприната е най-скъпата от естествените влакна и се използва по-малко от вълната. За родина на коприната се счита Китай. Сега копринената буба се отглежда и в други страни – Иран, Турция, Индия. Най-качествена коприна се получава в Китай, а така също в Иран в области, намиращи се по южното крайбрежие на каспийско море.

Памукът обикновено се използва за основа на килимите (макар че, често основата на вълнените е от вълна).
Както е известно, истинските изделия ръчна изработка се правят само от естествени материали – вълна, коприна и памук. Даже в страните с традиции в изработката им, синтетичните багрила се използват наравно с естествените.

Много често преждата се боядисва със синтетични бои. Понякога синтетичните багрила се използват заедно с естествените.

Килимите, цветовете и нюансите на които са получени само от естествени багрила, са срещат много рядко.
Една малка група от цветовете на килимите се получава от естествения цвят на вълната. В зависимост от овцете вълната може да бъде бяла, кафява, жълто-кафява, сива, черна, и понякога се използва с тези цветове. Разбира се, за богатата им цветова гама това е недостатъчно.

Растителните оцветители хората са получавали от листа, плодове, кори и даже от корените. Един и същ естествен оцветител дава различни нюанси в зависимост от особеностите на преждата, която се боядисва, особеностите на водата, която се използва, и използваните в процеса на боядисване допълнителни реактиви, в това число за устойчивост на цвета.

Синтетичните бои са с ярки цветове, по-евтини, но не са така устойчиви на външното влияние – слънцето, водата при прането, както естествените.

Съвременните бои се отличават с висока устойчивост, което предава и голямото цветово разнообразие на изделията.

About The Author

No Comments on "От какво се правят килимите"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *