Интериорни врати и аксесоари за тях

475 0

Дръжките за интериорните врати са още едно поле за творческа реализация на стремежа за идеален интериор. Това понятие включва в себе си както функционалност, така и удобно ползване, и хармонично съчетаване на елемента на вратата с общия вид на пространството.

Последното означава, че дръжката, преди всичко, трябва добре да се съчетава със самата врата – да подхожда по форма, размер, дизайн, и при това да не създава дисхармония с останалия интериор в стаята. Тя може да повтаря очертания на елементи, определящи дизайна на помещението, или да допълва общия стилистичен контур за тях. Общо правило е: дръжката не трябва да е незабележима или да се губи някъде по повърхността на вратата.

Следващият важен момент за дръжките на интериорните врати, след визуалния е ергономичния. Тук е определящо до колко дръжката ляга в дланта. На този фактор производителите отделят много внимание, защото предпочитат да работят основно с месинг, алуминий и стомана. При покупка на дръжка е желателно тя да се усети, да се оцени доколко е удобна за ползване – от такива малки детайли се създава впечатление за къщата. Нали в собствения дом всеки иска комфорт, който се създава от малките неща.

Сега, след като разгледахме външния вид и ергономията, следва да се спрем на техническите нюанси, които трябва да се отчитат, ако искате дръжките, които вече са избрани за вашите интериорни врати, да бъдат функционални, издръжливи и да оправдаят вашите вложения.

Функционално натоварване – това е основната функция на дръжките на вратите и за това така важна е тяхната надеждност и устойчивост. Това съществено влияе на цената им, например, дръжка, изработена от истински полиран месинг е по-евтина от тази, изработена от същия месинг, но полирана и хромирана. Най- скъпи за интериорните врати са аксесоарите от месинг и матов никел.

Месингът е фаворит сред материалите, от които се изработват аксесоарите за врати, особено по отношение „цена – качество”. Той е значително устойчив на натоварване, отколкото алуминия и неговите сплави, не се подава на корозия и е приятен на допир.

При продължително ползване месинговите дръжки за врати могат да бъдат покрити с патина (филм-покритие на мед и медни сплави), което се постига лесно с полиране.

Освен от месинг, алуминий и неговите сплави, дръжки за интериорни врати се изработват от бронз, стомана, дърво, стъкло, порцелан, пластмаса и даже от естествен камък.

About The Author

No Comments on "Интериорни врати и аксесоари за тях"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *