С какво започва смяната на щрангове

403 0

Смяната на щранговете и тръбите започва с действия по отстраняването на старите, по правило, чугунени елементи. Чугунът се явява крехък материал, още повече когато е използван в продължение на няколко десетилетия. За това при демонтирането е нужно да се ползват защитни очила и респиратор (или маска). Има и редица ключови моменти, които трябва да се имат предвид.

Парчета от отцепилия се чугун може да попаднат в канализацията и да я запушат. За това вместо метален чук по-добре е да се използва аналогично приспособление с дървено или гумено уплътнение.

Добре е да се демонтират старите тръби до щранга. Ако това не се случи, може да се повреди главния щранг. Правилно е да се режат тръбите с ъглошлайф, но при липса на такъв може да се използва ножовка.

Последователността в смяната на щранговете и тръбите на отоплителната система е следната:
– Източва се водата от системата.
– Маркират се точките за крепежните елементи, за което трябва да се монтират временни поставки за радиаторите.
– Системата се проверява за херметичност. Изпитателният процес се провежда в условията на повишено налягане.

Ремонта на водопровода в жилището изисква смяна на щрангове и тръби с пластмасови. Тези тръби са с много предимства – гладка вътрешна повърхност, която не позволява наслагване на песъчинки, шлака; евтини са; лесно се монтират.

Работата по смяната на щрангове и тръби и при тази система започва със спиране на водата от щранга и се отстранява старата конструкция – тръби, кранове.

Тръбите се нарязват на необходимата дължина с помощта на ножовка. Свързването им става с помощта на поялник. Запояването на полипропиленовите тръби започва от щранга, поставя се крана, а после се прави разклонението на тръбите.

Ако се налага закрепване на тръбите към стената, да се използват монтажни скоби със съответния диаметър.

Както всяка смяна на щрангове и тръби, така и смяната на канализацията започва с планиране на работата и необходимите материали, и разработване на схема за действие. След това идва ред на истинската работа.
Спиране на водата, демонтиране на старата система и санитарно-техническите съоръжения.

Монтажните дейности започват с тоалетната. Връзките се изолират със силикон. Продължава монтирането на тръбите към другите водосборни точки. Много отговорно трябва да се подхожда към спазването на наклона на канализационните тръби към канализационния щранг.

Смяната на тръбите ще бъде ефективна, ако се сменят всички едновременно. Това ще съкрати загубата на време за подготовка и ще осигури качествена работа на всички системи.

About The Author

No Comments on "С какво започва смяната на щрангове"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *