Направа на полипропиленов водопровод – смяна на щрангове

408 0

Монтажът на водопровода започва със съставянето на плана за действие. Нужно е да се начертае схема на разместванията на тръбопровода (ако се прави такова) и да се отбележат местата за връзка. Да се измерят необходимите метри тръби, да се изчисли броя на съединения, муфи, кранове.

За да отговарят на всички размери, следва да замерите местата на разположението на водопровода и да ги съпоставите с новите допълнителни детайли, и когато се убедите, че всичко е точно, може смело да купувате.

Смяната на щранговете в жилището, както и на тръбите, изисква геометрична точност.

Когато са извършени всички замервания, следва да се определи вида на тръбите, които ще се ползват. Най-често се използват полипропиленовите тръби.

Тяхната гладка вътрешна повърхност не позволява да се натрупва тиня и минерални отлагания. Те не корозират. Всичко това се отразява положително върху качеството на водата. Това ги прави предпочитани пред чугунените тръби.

Полипропиленовите тръби във водопровода за студена вода имат срок на ползване 50 години. В продължение на целия срок на експлоатация не губят своите технически характеристики.

Предимствата на полипропиленовите тръби са:
– устойчиви на химическо въздействие;
– устойчиви на корозия;
– не задържат минерални отлагания;
– висока якост;
– дълъг срок на експлоатация;
– ниска топлопроводимост;
– лесен монтаж.

Обширният списък на предимствата и сравнително изгодната цена правят тръбите от полипропилен най-търсените при смяна на щрангове и тръби.

За направата на полипропиленовия тръбопровод са нужни специални инструменти. На първо място са необходими специални ножици за рязане на тръбите и заваръчен апарат за запояването им.

Смяната на щранговете и тръбите започва с демонтажа на стария водопровод. Трябва да се убедите, че сферичните кранове на входа са изправни и спират водата. Ако водата не се спира до край, то ще трябва да се обърнете към отговорника за водата за да смени крана.

Смяната на щранговете и тръбите на водопроводната система с полипропиленови е по силите на човек, нямащ професионална квалификация. С тях се работи много по-лесно в сравнение с металните тръби. Нарязват се тръбите на нужната дължина и се съединяват с нужните съединения.

По-сериозна е работата при смяна на щранговете. Там се изисква да се разберете със съседите, защото ще се наложи за известно време да се спре водата за всички потребители по този щранг. Разбира се, това се отнася за жилища в многоетажни сгради.

About The Author

No Comments on "Направа на полипропиленов водопровод – смяна на щрангове"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *